SERVIS KLIMA UREĐAJA

Svake godine, pored redovnog pranja filtera potrebno je uraditi i godišnji servis klima uređaja. Kompletno se očisti i dezinfikuje unutrašnja i spoljašnja jedinica i dezinfikuje  od prljavštine, bakterija i mikroorganizama koji su prošli filtere unutrašnje jedinice i zadržali se na izmenjivaču.
Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnožavanju bakterija, plesni i gljivica. Još vise treba voditi računa ukoliko korisnik ima osetljive sinuse ili alergiju (na prašinu, kućne bakterije itd.)

REDOVNIM GODIŠNJIM SERVISOM ODRŽAVA SE KAPACITET KLIMA UREĐAJA KAO I STANDARDNA POTROŠNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE I NAJVAŽNIJE: ONEMOGUĆAVA SE POTENCIJALNA OPASNOST PO VAŠE ZDRAVLJE.

Postupak čišćenja filtera je vrlo jednostavan.

Filteri se peru tako što se potope u mlaku vodu (oko 30C) u koju opciono može da se doda neko sredstvo za čišćenje. Nakon 30 min se isperu mlazom vode, osuše i vrate na unutrašnju jedinicu.
U zavisnosti  od filtera, namene prostorije kao i broja pušača u njoj, filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno ili godišnje.

I pored čišćenja filtera neophodno je uraditi redovan godišnji servis koji se radi uglavnom pred početak letnje sezone i obuhvata sledeće:

Na unutrašnjoj jedinici:

  • skidanje, pranje i čišćenje poklopca unutrašnje jedinice

  • pranje i čišćenje filtera dezinfekcionim sredstvom (namenjenim samo za klima uredjaje)

  • pranje i čišćenje isparivača dezinfekcionim sredstvom za skidanje nečistoća

  • čišćenje kondenz creva (kako se ne bi skupljale bakterije i plesan u crevu)

  • kontrola temperature izduvavanja

Na spoljnjoj jedinici:

  • produvavanje i čišćenje kondenzatora

  • pranje kućišta

  • provera nosača spoljne jedinice

  • provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna ili zamena freona (zavisi od tipa korišćenog sistema)

KLIMATIZACIJA

Split sistemi

Split sistemi su vrlo popularni jer je količina buke unutar hlađenog prostora vrlo mala (dok je buka koju proizvodi spoljna jedinica veća). Pošto su “topla” (spoljna) i “hladna” (unutrašnja) strana razdvojene, kapacitet hladenja split sistema je veći jer su kompresor i zavojnice veći.
Split sistemi su najzastupljeniji vid klimatizacije i karkteriše ih laka montaža, održavanje, rukovanje i masovna proizvodnja pa je srazmerno tome relativno niska cena i velika popularnost poslednjih godina. Split sistemi su nezavisni  uređaji koji mogu biti mono i multi split sistemi. Sastoje se iz spoljne i jedne ili više unutrašnjih jedinica.

Kanalski klima uređaji

Kanalski klima uređaji su uređaji sa direktnom ekspanzijom freona. Podesni su za klimatizaciju po spratovima u zgradama sa velikim prostorijama, restoranima, hotelima, koncertnim salama… Ugradnja se vrši u spuštene plafone sa mogućnošću grananja. Nizak nivo buke obezbeđuju specijalni centrifugalni ventilatori sa direktnim pogonom, koji su balansirani statički i dinamički u sklopu, tako da su izbegnute neprijatne vibracije. Izmedju primarnog i sekundarnog kruga energija se direktno transformiše bez posrednog medijuma što ove uređaje čini jednostavnijim i jeftinijim.

Kasetni klima uređaji

Odlika ovih klima uređaja je sklad vrhunske tehnologije i visoke efikasnosti. Posebna pažnja je posvećena zaštiti od buke i vibracija zahvaljujući posebnoj izolaciji kompresora i cevi te izolovanom kućištu spoljne jedinice. Čišćenje filtera protiv prašine vrlo je jednostavno i brzo. Za pouzdan i siguran rad klima uređaja brinu se 4 senzora koji će automatski blokirati rad uređaja po potrebi (temperatura kompresora, pojava leda na spoljnoj jedinici, visok pritisak…)

Kapacitet ovih klima uređaja se kreće u zavisnosti od modela od 3.2kw do 10.5kw.